Terug naar overzicht

Van der Capellen maakt indruk op Pechtold

Het gebeurt niet elke dag dat een nationaal bekende politicus je klas binnenloopt. Het was dan ook een hele gebeurtenis toen Alexander Pechtold vrijdag 30 januari een bezoek bracht aan de Van der Capellen scholengemeenschap in Zwolle.

De D66 voorman was uitgenodigd ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de tweetalige afdeling van de school. Samen met D66 onderwijsspecialist Paul van Meenen en onderwijs wethouder Jan Brink liet Alexander Pechtold zich uitgebreid informeren over de tweetalige opleiding op Van der Capellen. De politici waren vooral onder de indruk van het hoge niveau van het Engels en het plezier waarmee de leerlingen met de les bezig waren.

Alexander Pechtold:
‘Leerlingen van de eerste klas beantwoorden mijn Nederlandstalige vragen gewoon in keurig Engels, fantastisch!’

Hoogtepunt van het bezoek was de ‘College Tour’ waar de tweetalige leerlingen de drie politici op allerlei onderwijskundige thema’s mochten bevragen. Het publiek -bestaande uit ouders, docenten en genodigden uit basisonderwijs en andere onderwijsinstellingen- was vooral onder de indruk van de hoge kwaliteit van de vragen die de leerlingen stelden.

Wethouder Jan Brink:
‘Het is prettig dat je zulke goed doordachte vragen van leerlingen krijgt, want daardoor kun je ook scherp inhoudelijk antwoorden.’

Natuurlijk trok Alexander Pechtold veel aandacht met een open en eerlijk vergezicht op de toekomst van het onderwijs. Op de meer inhoudelijke onderwijskundige thema’s was het vooral Paul van Meenen die nadrukkelijk de discussie met de zaal aanging. Presentatie van de College Tour was in handen van Veerle Brink en Alain Dekker. Deze oud-leerlingen van Van der Capellen zorgden voor zowel de nodige diepgang als voor een humoristische noot. Zo ontlokten zij Alexander Pechtold het statement dat de omstreden rekentoets veel weg heeft van het programma ‘Heel Holland zakt’. Daarmee aangevend dat D66 geen voorstander is van deze vorm van toetsen.

Tweetalig teamleider Peter van Voorthuizen kijkt terug op een zeer geslaagde College Tour. Onze leerlingen hebben gemerkt dat de Haagse politiek in feite gewoon mensenwerk is waarmee je zelf actief bezig kunt zijn. Wij zien deze College Tour als het startpunt van een reeks van masterclasses die we de komende tijd op Van der Capellen gaan organiseren.